Biodanza School Antwerpen

21.07.2024 Dans het Orakel. Biodanza Vijfdaagse in de Franse Ardennen.

    

 

Vijfdaagse in Centre Buirefontaine

Zondag 21 juli tot vrijdag 26 juli 2024

 

 

 

 

 

Dans het Orakel

Waarom Dans het orakel? 

 

C.G. Jung hoopte in zijn autobiografische overdenkingen dat de studie van de mythen en archetypen van het collectief onbewuste, die hij op een theoretisch niveau gedaan heeft, in de toekomst een belangrijke lichamelijke dimensie zou verkrijgen in de psychotherapie.

Rolando Toro Araneda sprak over Jung en hij vertelde: “Zijn hypothese heeft mij ertoe aangezet, om met de mythen en archetypen van de kosmische religies te experimenteren, om te helpen bij de persoonlijke integratie. 

Een idee dat bijzonder vruchtbaar is gebleken. 

 

   Ik heb de toepassing van de mythen en archetypen via de methodologische middelen van Biodanza gerealiseerd. Dat heeft bewezen dat ze, in de hedendaagse versie, een groot vermogen hebben tot transformatie. Op grond hiervan voorzie ik de vrijmaking archetypische modellen met een buitengewone kracht voor een beschaving van de toekomst. 

 

C. G. JUNG bestudeerde dit werk ( De I Tjing) grondig en was gefascineerd door de antwoorden vol wijsheid en betekenis die het orakel hem gaf. Het orakel werpt een licht op de raadselen van het bestaan. 

 

Het orakel dansen is een proces van toenemende bewustwording van het onbekende, uitgaand van je subjectiviteit, gedachten, verlangens en intuïties, omdat op zichzelf iedereen zijn eigen antwoorden zal vinden, die er altijd al zijn geweest. Dit feit belet echter niet dat de I Tjing ons objectieve situaties biedt.

 

Dans het Orakel brengt ons samen, in verbondenheid en solidariteit. Het is een viering van het leven, van groei en bloei, van vreugde en liefde. Laten we dansen en genieten van deze bijzondere dagen vol kracht en schoonheid.

Cheers to love and solidarity!

Een brief van Rolando die enorm aansluit bij wat wij deze dagen

"Ik droom van een mensheid die elkaar omarmt, die elkaar omarmt met levensvreugde, waar eenzaamheid niet bestaat als gevoel, waar iedereen de heiligheid van de ander erkent. Een wereld waar je verbinding kunt maken door de blik, de omhelzing en de natuurlijke beweging; al dat het lichaam welsprekender spreekt dan woorden. En ik weet dat dit mogelijk is, het is alleen nodig dat het niet de droom van één persoon is, maar een visie van velen. Het menselijk denken over verbondenheid is aanzienlijk geëvolueerd, we zijn getuige van een steeds grotere neiging om ons hart te openen;

Niemand wil achtergelaten worden zonder liefde, zonder bewustzijnsverruiming en zonder een plaats in het universum.

De kracht die ons drijft is dezelfde kracht die de zon in vuur en vlam zet,
Die de zeeën tot leven brengt en de kersenbomen tot bloei.
 
De kracht die ons beweegt is dezelfde kracht die de zaden beweegt,
Met zijn tijdloze levensboodschap.
 
De dans brengt het lot voort volgens dezelfde wetten die de bloem en de bries met elkaar verbinden.
Onder de zonnebloem van harmonie zijn we allemaal één.

Gedeelte van de tekst uit 'Een nieuwe menselijkheid' door Rolando Toro Araneda

 

Locatie

Centrum Buirefontaine, Picardië. Voor meer info kijk op:  www.buirefontaine.nl/nederlands

Verblijf:

Centrum Buirefontaine ligt in de Franse Ardennen, midden in de natuur. Hte centrum is omringd door velden, heuvels met hier en daar een meertje.  Het is vlak bij huis, en toch zul je je in een heel andere wereld wanen. 

Dagelijks dansen we een of twee vivencia’s. Tussendoor is er tijd om bij de fontein te zitten, het labyrint te lopen, te zingen, luieren, een goed gesprek te voeren, een boek, wandeling, een lekker glas wijn, of... gewoon beschikbaar te zijn voor wat het leven aandient.

 

We zijn te gast in het mooie centrum Buirefontaine van Chantal en René. Zij verzorgen de heerlijke maaltijden

 

Programma

Zondag 21 juli inchecken vanaf 16:00 uur. Om 18.30 uur gezamenlijk diner en om 20:30 uur begint de eerste Biodanza-sessie. 

We eindigen vrijdagochtend 26 juli na de vivencia omstreeks 12.30 uur. Er is nog lunch voorzien of wie dit wenst een lunchpakket voor onderweg.

Vroegboek Kosten € 745 all-in 

De prijs is op basis van verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer met volledig pension. Het is ook mogelijk met een tent of Mobil-home te komen. 

Annuleren

Er worden door het centrum annuleringskosten in rekening gebracht. Indien de reservering wordt geannuleerd geldt tot 2 maanden voor aankomst dat er 30% van het totaalbedrag in rekening wordt gebracht. Tot een maand voor aankomst 50 %. Vanaf een maand tot 2 dagen voor aankomst geldt 75 %. Daarna rekenen zij 100 % van de het bedrag. Dit omdat er dan geen mogelijkheden meer zijn om nieuwe boekingen aan te nemen. 

Je zou kunnen overwegen om een annuleringsverzekering af te sluiten. Indien je ervoor kiest om dat niet te doen neem je zelf het risico. Een voorbeeld van een online af te sluiten annuleringsverzekering :  https://www.europeesche.nl/verzekering/kortlopende-annuleringsverzekering

Betaling 

Wij vragen u een aanbetaling te doen van € 210 (30% van het totaalbedrag) bij inschrijving. Uiterlijk 15 mei 2024 nogmaals € 210   En tenslotte op 23 juni het restant ad € 279. U kunt betalen op rekening NL59 ABNA 0233 5656 04 t.n.v. A.E.F. Heynderickx, Breda.

Alle prijzen zijn vroegboekingen bij inschrijving voor 15 mei 2024. Voor de studenten van de school blijft de korting.

 

 

Testimonials

Dag lieve Annette, 

Ondertussen alweer een weekje terug thuis na een hele belevenis in Frankrijk. 

Tijdens de week zelf vond ik het moeilijk te verwoorden wat ik voelde, ervaarde en liet ik het maar gewoon los. 

Soms schreef ik iets, om het toch maar vast te leggen, wat mij altijd wel goed van pas komt om achteraf op terug te komen.

Maar de noodzaak om dit te doen ontbrak op een of andere manier en nu nog steeds.. Ik weet het nog niet goed, welke woorden ervoor zijn om te beschrijven van het met mij doet. 

Toch heb ik er wel bewust de tijd voor genomen, kort na thuiskomst om het ietswat in woorden te zetten en dit zal ik bij deze ook delen...

Tijdens de vivencia, geen woorden die onze gevoelens uitdrukken.. Samen in een kring, hand in hand, dansend op de muziek, vrolijke gezichten overal.

Voor mij in het begin moeilijk te geloven, of te begrijpen. Er is toch zoveel pijn, verdriet wat ik diep van binnen voel. Maar dan de grote les voor mij: Het loslaten van deze negatieve gedachten en emoties, plaats maken voor het mooie, positieve, vreugdevolle, liefdevolle. Dat het ook mag, om dit uit te stralen. Zoals ik anderen zie stralen, mag ik mezelf zien. 

En in dat licht van de anderen dat ik deze week heb mogen waarnemen, zie ik zoveel hoop, kracht en goeds. 

Wat een liefde, gedeeld met iedereen, zonder onderscheid in leeftijd, geslacht, los van tijd. Op zoek gaan naar elkaar, verbinden met z´n twee of z´n allen. 

Momenten van loslaten, de een zet de eerste stap, komt terug bij zichzelf/haarzelf. Eerst een gevoel van afwijzing, wat later ervaren werd als acceptatie en begrip. 

Een constante verandering van verbindingen, bewegingen. Alles oke, het gaat in ons mee naar een volgend moment. 

Komend en gaand, handen communiceren in hun eigen taal, subtiel ervaren maar effectief in het dragen van een boodschap. Verbinden met de handen, de ogen, het gezicht, het lichaam, het hart..

Want zo simpel als het is, wij allen zijn op zoek naar die verbindingen. Met onszelf en het delen ervan met alle mensen rondom. 

Ieder zijn verhaal, maar hier maakte de dans plaats voor een nieuw hoofdstuk, los van het verleden.. 

Elk moment opnieuw.

Wij, dansers van het leven,

bestaande uit het licht,

creatoren van al dat is en zal zijn...

De keuze is aan ons, in onze bewegingen, gevoelens, oprecht en vol kracht en kwetsbaarheid.

Dat zo al de pijn verzacht, ruimte voor nieuw leven. 

Vreugdevol, licht en eigen bij iedereen. Ieder is een. 

 

Dankjewel Annette voor het geven van deze ruimte waarin wij met zijn allen samen konden delen, voor de warme omhelzingen, de liefde, de muziek,... Het was voor mij een hele ervaring, veel indrukken en nieuwe inzichten wat soms wel veel van mij vroeg, fysiek en mentaal.

Maar ik ben enorm dankbaar voor deze mooie vivencia´s, de locatie om tot rust te komen en de rijkelijke maaltijden die vol liefde waren gemaakt. 

Mijn honger wat betreft biodanza is nog niet gestild, ik ben nog steeds nieuwsgierig en open naar meer kennis en verbinding met mede dansers.

Of ik er volgende zomer weer bij zou kunnen zijn, hangt af van de omstandigheden, maar wie weet! Een hele warme groet vanuit Belgie, S.

 

***

Biodanza is dansen zoals je nog nooit gedanst hebt.  

Het gaat erom bewustzijn te brengen in het bewegen op muziek.

Het gaat over de uitdrukking van een bepaald gevoel, in al zijn subtiliteit .

Het gaat ook over de delicate verbondenheid met je danspartner en met de groep

Onder de zachte maar stevige leiding van Annette kun je jezelf verkennen, of kun je je overgeven aan het ontvangen van een liefdevolle expressie van je danspartner.

Na 5 dagen in het  Biodanza-bad te Buirefontaine, kon ik mezelf terugvinden met een mooie open ruimte rond mijn hart, temidden van  een groep warme en gevoelige zielen. Steven Depicker

***

Lieve Annette en Frank, toeval bestaat niet! 

Na een bezield en informatief gesprek – wat al een vivencia op zich was - voelde we gelijk dat we deel wilde nemen aan de 5 daagse. Gelukkig was er nog plaats.

We zochten een vakantie vol beleving en bezinning, verbinding en inspiratie, dat werd het zeer zeker. Wij Lucy en Hans hebben afzonderlijk maar ook gezamenlijk ontdekkingen gedaan in het gracieus zijn, minuscuul bewegen en geoefend in het delicaat zijn. Persoonlijke ontdekkingen zijn gedaan d.m.v. goed opgebouwde- en transformerende oefeningen. Annette ademt en draagt de Biodanza helemaal uit in een bedding van wijze vrouwelijke, moederlijke liefde. Zij begeleid het groepsproces van uit stille doch krachtige manier in verbinding en vertrouwen. Met Frank aan haar zijde een mooi aanvullend team. Wat hebben we daar mooie mensen ontmoet. Het geheel met alle deelnemers was harmonieus en liefdevol. Wat een geluk dat ik Lucy mijn levensplezier weer voelde stromen. D.m.v. de aangereikte oefeningen kwamen tijdens de dans mijn vastgezette emoties weer tot leven en werden gedragen door de groep.

Ik Hans heb met verwondering de universele liefde en verbinding bij mezelf en in de groep mogen ervaren en kon ik mij openen voor alles wat in mij leeft in een hele mooie veilige omgeving.

Helemaal opgeladen, verschoond en verfrist voelen wij dankbaarheid. 

Het is zeker voor herhaling vatbaar!

Hans en Lucy Pannerden 2021

***

Dansen met alles wat er is… in de binnenwereld EN de buitenwereld, omringd door fantastische mensen , in een prachtige omgeving, en onder de veilige, warme vleugels van een prachtig koppel.

Dit is in een notendop hoe ik de week in Buirefontaine beleefd heb.

Alle emoties kwamen aan bod, en konden gedanst worden: uitbundige vreugde, levensplezier, vrouwelijkheid, mannelijkheid, dankbaarheid, kracht, schoonheid,  tederheid, maar ook verdriet, pijn en boosheid…., alles mocht er gewoon zijn.

En steeds was er die warme baarmoeder om naar terug te keren, een baarmoeder van mensen die al die emoties ook kennen en herkennen, en die ik bij hen herkende en in hun ogen zag

Waardoor het me nog meer duidelijk werd dat we allemaal 1 zijn, uniek in ons zijn, gelijk in wezen, en krachtig in ons samen zijn, om de angst uit de wereld te verdrijven, en de liefde te laten overwinnen.

Roosmarijn juli 2020

***

“Dans het orakel”

Ongeveer halfweg deze 5-daagse met 16 andere gelijkgestemden, begon het tot me door te dringen dat ik eigenlijk mijn dagelijkse leven aan het dansen was. 

Ik was vertrokken naar deze reis met de aangename gedachte alles achter me te laten maar niets bleek minder waar.  

De ingrijpende beslissing die ik een paar maanden tevoren genomen had, de angsten voor de eventuele consequenties en reacties maar ook de tomeloze goesting, de zin, de honger en de prikkel naar mijn nieuwe project…ik zette het allemaal neer in het dansen. Ik kon het hele scala aan emoties kwijt in de muziek, in de bewegingen, in het samenzijn met de anderen, in de professionele begeleiding en ondersteuning, in dat prachtige plekje in de natuur.

Zo werd mijn “Dans van de donder” een soort van triomfantelijke orgelpunt, mijn teruggewonnen zelfzekerheid en vreugdevolle genieten van het Leven. 

Dit was mijn vierde Biodanzareis in Frankrijk en bij het naar huis rijden voelde ik weemoed om wat voorbij was maar ook grote dankbaarheid voor zoveel diepgang, schoonheid en genot. (S.G)

***

Ha lieve Annette, het was niet gemakkelijk om de week samen te vatten want daarvoor herinnert mijn geest zich niet voldoende. En tegelijk is dát de samenvatting van wat ik wil vertellen.

<< Buirefontaine 2020
We dansen deze week de storm, we dansen chaos en daarna dansen we diep in yin, aarde, sensualiteit.
Ik wil graag volgen wat er met mij gebeurt in de dans, een beetje controle houden en opletten, zodat ik het kan onthouden om later te kunnen navertellen wat er met me is gebeurd en hoe ik ontwikkel...... 
Het lukt me niet. Wel herinner ik me dat ik tijdens de Storm verbaasd ben over mijn kracht en dat ik bewegingen maak waarvan ik dacht dat ik ze niet kon... en hoe ontzettend alles klopt, en hoe één alles is met de muziek…
Van de Chaos dans herinner ik me niets. Ik heb gedanst, ben er volledig in opgegaan.... en was er chaos? Geen idee! Te oordelen aan het feit dat mijn lijf nog helemaal heel is en mijn geest niet verward zou ik zeggen: deze chaos is een heel gezonde toestand!
Aan het eind van de week dansen we een vivencia met veel yin, sensualiteit, diepte, aarde. Mijn lijf danst, ik volg, en neem waar hoe mijn hele ziel zich kan uitdrukken in de dans. Ik voel me vrouwelijk, ik voel me Moeder, ik voel me. Het is goed. >>Evelien 

***

Dag lieve Annette, 

Eén van de grote uitdagingen die ik zelf als Biodanza docente ervaar  is om een thema te kiezen en vervolgens een vivencia neer te zetten waarin iedere oefening in de opbouw van het geheel zijn precieze plaats heeft. 

Verbazingwekkend is hoe het orakel, het thema van de Chaos voorlegden, nog voor die chaos in de vroege lente ook daadwerkelijk het leven van ieder van ons binnendrong. Ook bijzonder fascinerend om in de sporadische contacten die ik tussentijds met je had, te kunnen volgen hoe je  zorgvuldige en kundige lezing van de I Ching, je inspiratiebron was om de stage in zijn geheel en ook ieder van de vicencia’s,  verder vorm te geven.  

Duidelijk voelbaar was ook je vertrouwen om, ondanks alle chaos en hindernissen, de stage toch te laten doorgaan.  

Dankbaar ben ik je voor wat het me gebracht heeft.  Als visuele ankers op mijn weg, leven in mij nu ook de krachtige beelden waarmee we aan het dansen gingen (de kosmische metaforen taal).  

Het meest intens was voor mij de dans van het water.
 
Ik herinner me niet of je het in de inleiding op de dans had over de overgave. Je noemde het wel een Yin dans. Het was met de uitdaging me volledig over te geven aan de muziek dat ik de dans inging. 

Ik ging de toch van een rivier.  De eerste noten van de muziek brachten me bij de bron. Helder water. Helder zuiver licht. Om me heen een ongeschonden fris groen landschap. Eén en al zachtheid, harmonie, … .   Langzaam kwam ik in beweging, in de veilige bedding van de rivier, de stroom ervan volgend. Het rustige water werd kabbelend, sterker stromend, soms onheilspellend stil, om even later, volop turbulent, klaterend neer te vallen in de diepte van een waterval. Splitsing van druppels om elkaar na een diepe val terug te vinden en weer één te worden, weer samen rivier te vormen.  De dans was zo ook overgave aan chaos, in het besef dat de rivier, zijn weg gaand, uiteindelijk zijn doel vindt.  
De uitnodiging om in de dans een naar beneden te gaan, hielp om los te laten. Alles kon ik laten gaan. Er was geen ik meer. Ik werd de muziek. Eén met de muziek, werd ik éen met het water.  Groots was het gevoel toen ik op het einde van de reis ‘uitgespuwd’ werd in de grote oceaan.  Was het als een wedergeboorte?
 
Lang ben ik bang als kind geweest om te verdrinken, meegenomen te worden in een maalstroom van water, waterkolk. ‘Je kan toch zwemmen’, zei iemand me toen. De angst en onrust bleef. Alsof nu, met de beweging van overgave sterker in al mijn cellen geïncorporeerd, de angst plaats maakt voor het vertrouwen dat ook doorheen turbulente wateren en in overgave eraan, de stroom van Leven stuwend is, uitgang vindt… (AvD)

***

Heel onverwachts en op de valreep verschenen we met zijn twee op Buirefontaine.

En dat was alsof het zo moest zijn.

Al meteen in de eerste sessie kregen we de kans om elkaar als koppel het mooiste cadeau te schenken:

Onszelf,

in zachtheid aangekomen,

en in alle veiligheid opgenomen in een nieuwe groep,

waardoor we elkaar volledig geopend en in volle afstemming

opnieuw echt mochten ontmoeten.

 

Een diepe intense ontmoeting,

waarin we een hectisch jaar van zorg af mochten sluiten.

Iets wat ons mentaal al langer duidelijk was,

maar wat we op een of andere manier nog niet samen konden doorvoelen.

 

En die ontmoeting liet dat in al zijn eenvoud en echtheid transformeren.

Het was voor ons de kern van onze eerste vivencia (beleving),

en tegelijk het begin van een intense reis die voor ons verscholen lag in het anagram die jij, Annette, legde.

 

Tijdens volgende vivencia’s konden we in “de dans van de donder” de kracht ervaren in onszelf en die ook zien in de ander;

om dan het mannelijke en vrouwelijke dat in ieder van ons schuilt te verkennen en te vieren;

waarna de dans van de chaos ons uitnodigde om connectie te maken met het donkere in onszelf,

dat donkere waar we zelf vaak blind voor zijn,

en waar ook die scheppende kracht in verscholen ligt om als een kiem door te breken naar het nieuwe licht.

 

En als je te midden van een vivencia even dreigde te overspoelen of te vervloeien,

was er steeds die zorg, van jou, van jullie en van de volledige groep,

zodat je die emotie, die beleving, die vivencia telkens opnieuw kon gaan containen.

En dat gebeurde in alle eenvoud door een zorgende blik, een ontmoeting, een omhelsing,…

 

Dat is net de kracht van Biodanza,

het nodigt je zo uit om te voelen, om af te stemmen en om te connecteren op een dieper weten waardoor je gaat transformeren.

Het laat je versmelten met alle polen in jezelf,

met je partner,

met ieder uit de groep,

en met “de elementen van het leven” die we dansten,

waardoor je echt gaat ervaren,

waardoor het denken voelen wordt,

en daarna een innerlijk diep weten.

 

En dat is een kunst die jij, Annette, als geen ander verstaat en weet over te brengen.

Je lichaam spreekt,

je dans nodigt uit om te beleven,

jij en Frank scheppen de bedding van de groep met zoveel kracht,

zodat ieder zichzelf en de ander mag en kan ervaren,

zonder oordeel en zonder te veel woorden.

 

De reis was heel inspirerend,

het anagram werkt door …

 

Fien & Lieven - Juli 2020

Inschrijfformulier Biodanza lessen/opleiding
Agenda Biodanza lessen/opleiding
Heb je een vraag? Bel ons!
Biodanza School Antwerpen - Annette Heynderickx

Ik ben na vele jaren werkzaam te zijn als Biodanza docent alleen maar enthousiaster geworden, overtuigd van de kostbare parel in ons, die te ontdekken valt. De mogelijkheden die het unieke en visionaire werk van Systeem Biodanza hierin biedt.

Annette Heynderickx