Biodanza School Antwerpen

Here I am, happy to have met a genius, but above all a man, a great Master of Life

Marcelo Mur

Hier ben ik, blij dat ik een genie heb ontmoet, maar in de eerste plaats een man, een grote Meester van het Leven...Marcelo Mur.

Marcelo Mur, collega van het uurste uur verteld over Rolando Toro. Hij is de man door wie je wilt onderwezen worden vanwege zijn enorme en integere kennis in de achtergronden en de methodologie van Biodanza. (Annette)

 

Ik ontmoette Professor Rolando Toro Araneda toen hij begin jaren '70 naar Argentinië verhuisde, ik was 19.

Ik was erg jong, en stond oog in oog met de wereld, ik had dorst naar het leven, Rolando bood me met zijn methode kostbare mogelijkheden. Zijn kennis, zijn manier van dansen en het ontmoeten van ons verbaasde me, hij bracht vriendelijkheid, vrijgevigheid, menselijkheid over. 

 

Hij plaatste me aan zijn zijde, hij maakte van mij een gelukkig man, dus ik begon al snel samen te werken. Ik was enthousiast om als chauffeur Rolando te begeleiden op zijn reizen naar Biodanza. Dit deed ik met de auto van mijn vader, een oud maar nobel vlaggenschip, tot het redigeren van de eerste publicatie van zijn teksten in 1984.

Ik beleefde tijden van grote opgetogenheid in de buurt van Rolando: de presentatie van de toenmalige Psychodanza in het Wereldcongres voor Kankermedicijnen en Muziektherapie; de evolutie van het Theoretisch Model dat met groot belang wordt gepresenteerd en door het huren van kamers in prestigieuze hotels; de conceptie van de Vijf Lijnen van Vivencia; de creatie van het Minotaurus Project: eerst als "geavanceerde" oefeningen tijdens de wekelijkse cursus, dan als een "super-gevorderde" fase, en ten slotte als een therapeutische benadering van Biodanza, met specifieke theorie en praktijk, met "uitdagingen" voor de culturele angsten.

 

Ik heb veel geleerd van Rolando, in zijn cursussen heb ik met grote nieuwsgierigheid en nauwkeurigheid notities gemaakt, waarbij ik mijn 'motivatie' herontdekte voorbij dans en muziek, het woord, het thema waarover ik mijn monografie schreef om het diploma van "professor in Biodanza" te ontvangen, en waarvoor ik ben afgestudeerd in de Psychologie.

 

Toen verhuisde Rolando naar Brazilië en liet me achter bij het presidentschap van de Argentijnse Vereniging van Psychodanza, en jaren later kwam ik ook naar Italië, waar ik een 'oproep' van hem beantwoordde: "Ik stel voor dat je met mij en Eliane komt werken aan de verspreiding van Biodanza in Europa."

Hier ben ik, blij dat ik een genie heb ontmoet, maar bovenal een man, een grote Meester van het Leven. 

 

BIODANZA IN DIT MOMENT VAN CRISIS door Marcelo Mur

10 HEDENDAAGSE UITDAGINGEN EN BIODANZA 

19 april 2020

Ik richt me tot ieder van jullie, leraren en studenten van Biodanza, welzijnswerkers, gezondheidswerkers, gemeenschapsleiders en ook tot jullie mensen die nieuwsgierig zijn naar dit onderwerp in dit delicate moment dat ons bezighoudt.

Ik heb enthousiast de uitnodiging aanvaard om deel te nemen aan dit evenement: 10/10 Hedendaagse uitdagingen - Biodanza, georganiseerd door AIPOB, UNIPIB School in Milaan en BRT die een behoefte van velen van ons hebben onderschept voor een moment van ontmoeting, ook al is het virtueel, over onderwerpen die ons aan het hart liggen en interesseren.

Met mijn toespraak open ik dit initiatief, waarbij achtereenvolgens gerenommeerde collega's van Biodanza, uit verschillende delen van de wereld, met elkaar in contact komen. Ik voel een grote verantwoordelijkheid. Biodanza wil vandaag opnieuw een moment van bewustzijn zijn over wat ons verenigt, over wat ons overal op de planeet verenigt.

DE SITUATIE IN DIT MOMENT

De situatie is momenteel delicaat. De beperking van de pandemie dwingt ons een stap terug te doen en thuis te blijven. We kunnen nergens heen om elkaar te ontmoeten en te dansen. We kunnen echter zeker spreken over Biodanza en ook over de voorstellen om samen na te denken of sommige Biodanza-praktijken nuttig kunnen zijn door thuis te blijven.

Biodanza is een discipline die gericht is op psycho-fysieke integratie ter bevordering van de gezondheid. Het stimuleert het gezonde deel van het individu en is een pad van groei door middel van EXPRESSIEVE BEWEGINGEN in combinatie met muziek en uitgevoerd in groepen. Het stimuleert JOY DE VIVRE, het PLEZIER/ VREUGDE om zich intens levend(ig) te voelen en het PLEZIER om de verbinding met anderen te ervaren, in het hier en nu van de sessie, en beetje bij beetje ook in het dagelijks leven en op de lange termijn. Haar innovatieve methodologie is gebaseerd op de integratie tussen muziek, beweging en leven 'hier en nu'.

DE UITDAGING

De uitdaging voor mij vandaag die ik in Biodanza beoefen, is dat ik het plezier oproept om me levendig te voelen, is om naar mijzelf te blijven luisteren ondanks de moeilijkheden die het verplichte isolement met zich meebrengt, ondanks de angst voor besmetting. Vandaag de dag moet ik me meer dan ooit prettig voelen.

De moeilijkheden zijn voor mij ook een stimulans om na te denken.

Daarom is mijn uitnodiging om het ongemak, de angst, de kwetsbaarheid te accepteren. Daar zijn we ook voor gemaakt. Misschien is dit een kans om de relatie met de eigen kwetsbaarheid te verdiepen.

Voor deze crisissituatie heb ik mezelf in de wereld bevestigd door me te concentreren op mijn sterke punten. Vandaag de dag staat mijn kwetsbaarheid vanzelfsprekend op de voorgrond.

Ik denk dat we de ervaring kunnen hebben dat we in contact kunnen komen met de eigen kwetsbaarheid, waardoor de mogelijke integratie ervan wordt bevorderd.

Vandaag de dag is het noodzakelijk dat ik ernaar streef om het niveau van welzijn en gezondheid te handhaven en te verhogen. Het cultiveren van gewoontes die me helpen om me goed te voelen. Het cultiveren van zelfdiscipline. Het kweken van vertrouwen en hoop. Dat wil zeggen, ZORG VOOR MIJN LEVEN.

BIODANZA

Biodanza is door Rolando Toro gedefinieerd als een systeem van menselijke integratie. Het bevordert de zelfzorg door middel van individuele oefeningen, oefeningen in paar en oefeningen in groep. Onder de individuele oefeningen zijn er op dit moment enkele bijzonder nuttig. We konden ze de volgende keer samen met de docenten en studenten van Biodanza zien voor een diepgaande studie.

Rolando Toro stelde een andere definitie van Biodanza voor: Een Poëzie van de Menselijke Ontmoeting. Deze interventie van mij wil een moment van bezinning zijn. Vandaag heb ik de kans om de ontmoeting met mijzelf te verdiepen. Op deze manier kunnen de verschillende delen van mij integreren. De poëzie van de ontmoeting van vandaag oefen ik met mijzelf. Ik heb het gevoel dat ik door meer voor mezelf te zorgen, me voorbereid op de ontmoeting met de ander.

IK MET MEZELF EN DE ANDEREN

De andere uitdaging voor mij is om ondanks de fysieke afstand het plezier te blijven voelen om de verbinding met anderen te ervaren. Vandaag ontmoet ik je ALLEEN via de telefoon door middel van geschreven teksten, stem en soms zelfs beeld. Ik kan je lezen, ik kan naar je luisteren, ik kan je zien, ik kan je hand niet schudden, ik kan je niet omhelzen.

Er is dus wel communicatie, maar die is verzwakt omdat we virtueel bij elkaar aanwezig zijn. Hoe kunnen we dit gebrek goedmaken? Door onszelf te versterken.

Door voor onszelf te zorgen. Door jezelf te omhelzen. Door onze aanwezigheid voor onszelf te cultiveren. Door te bewegen en te dansen met muziek alleen en, indien mogelijk, met geliefden.

IN SYNTHESIS

Kortom: kan deze tijd ook gekenmerkt worden door stilte, door vertraging, een goed moment worden om meer naar ons zelf te luisteren, om ons meer waar te nemen door lichaam en beweging, en om er dieper over na te denken? Zo denk ik er ook over.

Ik presenteer mijn ervaring van deze tijd. Ik heb gemerkt dat ik van nature vertragende bewegingen ervaar, de behoefte aan geduld, de behoefte om een vertrouwenwekkende verwachting te cultiveren, de zorg voor de relatie met mijn vrouw en kinderen, de zorg voor het lichaam, de zorg voor de voeding, de zorg voor het huis.

Tegelijkertijd probeer ik met beweging en muziek vreugde te uiten, zoek ik meer ontspanning en probeer ik ook een goede spiertonus te behouden. Voedende lectuur helpt me ook.

Dit moment ontwaar ik in mij het ontwaken van de transcendente of spirituele dimensie, gekenmerkt door OPENEND, van TOEGENOMEN WAARNEMING VAN DE WERKELIJKHEID, van VERWELKOMING, van ACCEPTATIE, van EENHEID MET DE NATUUR EN DE ESSENTIE VAN DE MENSEN.

OP DIT MOMENT WORD IK ME ER BEWUST VAN DAT BIODANZA NIET KAN VERMIJDEN EEN PRAKTIJK TE ZIJN IN DE EERSTE PLAATS VAN HET INDIVIDU, DAT DOOR VOOR ZICHZELF TE ZORGEN, DE ANDER, DE ANDEREN EN DE PLANEET GENEEST.

 

DANCE WITH SOLITUDE - Josè Maria Rodriguez Olaizola
Ik sluit af met een citaat van de Spaanse auteur José Maria Rodriguez Olaizola, afkomstig uit zijn boek Dancing with Solitude: "Hoe voor de hand liggend het ook lijkt, er zijn momenten waarop we gedwongen worden om alleen te dansen. Momenten waarin noch onze stam, noch ons volk dicht bij ons is, ook al zijn ze misschien niet ver weg. Momenten waarop het voelt alsof je alleen voor een spiegel staat, een echte spiegel deze keer. Elkaar leren kennen, van elkaar houden en elkaar respecteren is dus een van de lessen die we in het leven moeten integreren". 

DANK U VOOR UW AANDACHT Marcelo Mur

Inschrijfformulier Biodanza lessen/opleiding
Agenda Biodanza lessen/opleiding
Heb je een vraag? Bel ons!
Biodanza School Antwerpen - Annette Heynderickx

Ik ben na vele jaren werkzaam te zijn als Biodanza docent alleen maar enthousiaster geworden, overtuigd van de kostbare parel in ons, die te ontdekken valt. De mogelijkheden die het unieke en visionaire werk van Systeem Biodanza hierin biedt.

Annette Heynderickx