Biodanza School Antwerpen

 

Wat is Biodanza

Biodanza is de uitnodiging om het leven te dansen! In alle stemmingen en levenssituaties. Biodanza geeft geen les in danspassen of danstechnieken. De nadruk ligt niet op de esthetiek van de beweging, maar op het zijn in het hier en nu.

 

In dansen en oefeningen op de universele taal van de muziek - alleen, met z'n tweeën of in een groep - worden de aspecten van het menselijk samenzijn verkend en geïntegreerd. De ‘gestalt’ van muziek-beweging-vivencia (eigen beleving) wordt weer compleet, gesloten en onmiddellijk beschikbaar voor het dagelijks leven. Biodanza analyseert niet en concentreert zich niet op de gebrekkige aspecten, maar richt zich op de bevrijding van datgene wat de mens in het algemeen versterkt en het leven meer de moeite waard maakt. De lichaamseigen stoffen worden geactiveerd, waardoor het welzijn toeneemt. Biodanza beschrijven is even moeilijk als de liefde of de levenskunst beschrijven. Alleen door ervaring kan ik de hele betekenis van Biodanza begrijpen. Biodanza is gericht op overvloed, niet op gebrek. Het opent het universum van je mogelijkheden. Kom het gewoon uitproberen! Het werkt! 

 

Biodanza is bijzonder doeltreffend als burn-outprofylaxe, voor stressvermindering en ter voorkoming van psychosomatische ziekten. Het versterkt het empathisch vermogen, zelf waarde en bevordert sociale vaardigheden.


De ‘wetenschap’ van het leven biedt de mogelijkheden om een kwalitatieve evolutie mogelijk te maken. 

Humberto Maturana heeft autopoësis** geformuleerd als een essentieel kenmerk van levende wezens. ** Autopoësis, is het vermogen om jezelf te creëren, jezelf voort te brengen. De mens heeft alle capaciteit voor zelfontwikkeling en uitbreiding van bewustzijn naar staten van hogere vormen van evolutie in zich. (Unity and Complexity in the Life Sciences by Rolando Toro Araneda)

Het lijkt heel ingewikkeld maar Biodanza is eenvoudig en effectief.

 

Hieronder presenteer ik een conceptuele synthese van de fundamentele elementen die de theoretische basis van Biodanza structuur geven en beschouwd kan worden als een academische definitie:

 

"Biodanza is een systeem van affectieve integratie, organische renovatie en een heropvoeding in de oorspronkelijke levensfuncties, gebaseerd op vivencia’s die teweeggebracht worden door dans, zingen en ontmoetingssituaties in een groep" 

Inschrijfformulier Biodanza lessen/opleiding
Agenda Biodanza lessen/opleiding
Heb je een vraag? Bel ons!
Biodanza School Antwerpen - Annette Heynderickx

Ik ben na vele jaren werkzaam te zijn als Biodanza docent alleen maar enthousiaster geworden, overtuigd van de kostbare parel in ons, die te ontdekken valt. De mogelijkheden die het unieke en visionaire werk van Systeem Biodanza hierin biedt.

Annette Heynderickx