Biodanza School Antwerpen

31.08.2024 Aqua Biodanza

               Aqua Biodanza door Rolando Toro Araneda

 

Het mythische genie van Griekenland tovert Aphrodite, de godin van de liefde uit het water.

Poseidon de gekwelde god van de oceanen overspoelt de Olympus met de complexiteit van zijn passies.

Liefde en erotiek zijn op een archetypische manier verbonden met het  element water. Water is ook verbonden met de intra-uteriene ervaring, de mythen van eeuwige jeugd, de wedergeboorte en de vivencia van oorsprong.

 

De ontmoeting in het water, de spelletjes en de liefkozingen in de vloeibare en fluïde omgeving krijgen een bijzondere kwaliteit. De hele huid is in contact met het water en de coenesthesie brengt op deze manier  een ervaring van intens plezier, vreugde en erotiek.

 

De aard van erotiek in het water is compleet anders dan die van contact buiten of uit het water. De verdeling van het libido wordt homogeen en verspreidt zich zachtjes door het hele lichaam. De speelervaring en streling in het water heeft een buitengewoon effectief vitaliserend en stress verlagend effect.

 

Aqua Biodanza heeft een reeks groepsoefeningen gesystematiseerd om deze kwaliteiten van ervaring in het water. Een ander belangrijk aspect van Aqua Biodanza is het vermogen om staten van regressie en diepe trance op te wekken.

Het opwekken van regressie naar het perinatale stadium (dicht bij de geboorte) heeft een herstellend effect op alle organische functies. Zij vertegenwoordigt een ware biologische en emotionele wedergeboorte. Stanislav Grof** heeft de fenomenologie van perinatale vivencias beschreven.

 

Carl Gustav Jung beschreef de "oceanische ervaring" als een toestand van versmelting met het geheel, vergelijkbaar met het drijven in vruchtwater in de baarmoeder. In deze ervaring verliezen we onze lichamelijke grenzen.

 

Aqua Biodanza gebruikt speciale technieken om staten van diepe regressie op te wekken in water van 35°C.

Gedurende een periode variërend van 20 minuten tot een half uur hangt de persoon in volledige overgave in de armen van een metgezel. De densiteit van het water maakt deze oefening moeiteloos. De persoon komt geleidelijk in trance met zachtheid en sereniteit. Wanneer men terugkeert naar de helderheid van het bewustzijn, ervaart ze sensaties van diepe harmonie, herstelt ze de organische tijd en versterkt ze haar perceptie van vormen, kleuren en uitdrukkingen.

 

Een andere aqua Biodanza oefening houdt in dat de persoon horizontaal wordt gehouden met de medewerking van vijf metgezellen. Twee van hen aan elke kant ondersteunen het lichaam en een ander ondersteunt subtiel het hoofd. Vervolgens draaien ze het zwevende lichaam acht tot tien keer tegen de klok in het water. Het lichaam wordt nog ongeveer een minuut in dezelfde horizontale positie gehouden. Tot slot brengen de deelnemers het lichaam terug in de rechtopstaande positie door affectieve omhulling te bieden met omhelzingen. Deze oefening duurt minder lang dan de vorige.

De regressieve trances die op deze manier worden opgewekt zijn zeer diepgaand en hebben therapeutische effecten bij psychosomatische aandoeningen. 

Beide soorten regressie kunnen niet in koud water worden uitgevoerd vanwege het risico op onderkoeling. De oefeningen hebben een ceremonieel karakter en hun fases worden gecontroleerd door een ervaren docent/ begeleider.

 

**Tsjechische bewustzijnsonderzoeker, psychotherapeut en psychiater. Wikipedia (NL)

Inschrijfformulier Biodanza lessen/opleiding
Agenda Biodanza lessen/opleiding
Heb je een vraag? Bel ons!
Biodanza School Antwerpen - Annette Heynderickx

Ik ben na vele jaren werkzaam te zijn als Biodanza docent alleen maar enthousiaster geworden, overtuigd van de kostbare parel in ons, die te ontdekken valt. De mogelijkheden die het unieke en visionaire werk van Systeem Biodanza hierin biedt.

Annette Heynderickx